Multimetre Nedir? Multimetre Çeşitleri Nelerdir?

multimetre-blog-gorsel-c

Multimetre Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlardan dolayı, günümüzde çoğunlukla dijital multimetreler kullanılmaktadır.

Multimetre Nedir?

Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlardan dolayı, günümüzde çoğunlukla dijital multimetreler kullanılmaktadır

Günümüzde voltmetre, cosφmetre, ampermetre gibi tek bir elektriksel parametrenin değerini ölçmek üzere tasarlanmış ölçü aletleri var. Bu ölçü aletlerinin ölçtüğü akım, gerilim, direnç gibi birçok değeri tek başına ölçebilen ve “çoklu ölçer” anlamına gelen cihaza multimetre denir.

Multimetre Ne İşe Yarar?

Devrelerde bulunan akımları ve gerilimleri kolaylıkla ölçebilen multimetre, elektronik alanda oldukça ihtiyaç duyulan bir cihazdır. Bu nedenle günümüzde yaygın olarak kullanırız. Pek çok açıdan kullanıcısına avantaj sağlar.

Farklı farklı cihazlardan destek almadan tüm ölçümlerin tek bir alet üzerinden yapılmasına imkan tanıyan multimetre, işlerin çok daha pratik ve kolay olmasına olanak sunar. Örneğin; istenen bir elektrik devresinin bu cihazla ölçeceği gibi, herhangi bir elektronik sorunun ortaya çıkma durumunda da bu cihaz yardım eder. Böylece kısa sürede kolaylıkla sorunun hangi devreden kaynaklandığı buluruz. Gerekli işlemler yaparak sorunu gideririz..

Oluşabilecek elektronik sorunlarda problemin kolaylıkla saptanması ve giderilmesi sayesinde zamandan tasarruf etmeyi sağlayan multimetre, herhangi bir elektrik devresi üzerindeki ölçümlerin tamamını tek başına ölçebilecek yeterlilikte olduğu için oldukça fonksiyonel ve kullanışlı yapıdadır. Bu da aletin elektronikle ilgilenen kişiler için vazgeçilmez bir yere sahip olmasına neden olur.

Multimetre Nasıl Ölçüm Yapar?

Multimetreyle ölçüm yapılabilmesi için öncelikle akım, gerilim ya da direnç ölçümlerinden hangisinin yapılacağına karar verilmesi ve buna göre cihazda ayarlama yapılması gerekir. Bu tür cihazların farklı parçaları buluruz. Cihazın kendisine ek olarak iki ayrı sondası da vardır. Bu sondalardan biri kırmızı renktedir, diğeri ise siyahtır.  Bunlardan biri elektrik devresinin başına, diğeri de sonuna yerleştirir. Böylece cihaz ölçüm için hazır hale gelir.
Cihazın üzerinde ayarlamaları yapabileceğiniz düğme ya da döner topuz vardır. Ayrıca ölçüm sonuçlarını görebileceğiniz bir ekran da mevcuttur. Böylece yapılan testlerin sonuçları rahatlıkla takip ederiz. Düğme veya kopuz üzerinden ayarlama yapılırken çeşitli voltaj, amperaj ve direnç güçlerinin ölçülmesi adına farklı nümerik değerler buluruz. Bu değerlerin doğru bir şekilde düzenlenmesiyle kusursuz ölçümler gerçekleştiririz.

Multimetre Çeşitleri Nelerdir?

Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlardan dolayı, günümüzde çoğunlukla dijital multimetreler kullanılmaktadır.

– Analog Multimetreler

Analog multimetreler eski tip ölçü aletleridir. Üzerinde gerilim değişimini net bir şekilde görmemizi sağlayan skala vardır. Kullanıcıya sunduğu özellikler sınırlı sayıda olduğu için genel olarak fiyatları da düşüktür. Sadece bir giriş sinyalinin çıkış değerini gösterir. Ölçebileceği maksimum AC frekansı çok düşüktür. Polaritenin önemli olduğu ölçümlerde probların ters takılması durumunda multimetre zarar görür. Genel olarak çabuk bozulmaya yatkın olduklarından dolayı pek tercih edilmezler. Elle ölçüm yapılan işlerde kullanılırlar, panolara montaj imkanı yoktur.

  • Büyük boyutludur.
  • Kurulumu basittir.
  • Kalibrasyon manuel olarak yapılır.
  • Elektriksel gürültüden az etkilenir.

     – Dijital (Sayısal) Multimetreler

Dijital multimetreler, panolara montaj ederiz. Akım trafoları vasıtasıyla fazlardaki akım, gerilim, frekans, cosϕ gibi temel parametrelerin ölçümünü gerçekleştiririz. Ölçülen parametreleri üzerindeki ekran üzerinde sayısal değer olarak gösterirler. Multimetreler de haberleşme özellikleri sayesinde analizörler gibi ölçtüğü parametreleri enerji yönetim yazılımlarına gönderme ve uzaktan izler. Ölçtüğü parametre sayısına göre farklı versiyonlara sahip olabildikleri gibi, haberleşme özelliğinin ve kontak çıkışının olup olmamasına göre farklılaşırlar.

  • Enerji yönetim sistemleri ile entegre olurlar,
  • Fonksiyonellerdir, daha fazla parametreyi ölçerler,
  • Kalibrasyonları yapılmıştır ve kullanıma hazırdır,
  • Çok yüksek doğruluk oranıyla ölçüm yaparlar.

Multimetre Nasıl Kullanılır? Multimetre İle Akım Ölçme

Günümüzde yaygın olarak kullanılan multimetre, çok çeşitli özelliklerle üretiriz. Bu sayede kullanıcıların kolay ve pratik bir kullanım gerçekleştirmesi mümkün olur. Bu cihaz sayesinde belirli bir elektrik devresindeki tüm ölçümler aynı anda yaparız. Zamandan kazanarak kısa sürede gerekli bilgileri öğreniriz.

Elektrik devresindeki tüm gerilimleri ve dirençleri tek başına ölçerek kullanıcının işini kolaylaştıran bu cihaz, hesaplamaların tamamını tek başına yapar. Kullanımı oldukça pratik hale getirir. Bu nedenle elektronik alanda kullanılan cihazların başında gelir. Bu cihaz, devrede yer alan her bir elemanın doğruluğunu test eder. Herhangi bir noktada sorun varsa anında tespit eder. Bu sayede elektronik alandaki projelerde oldukça fayda sağlayan ekipmanlar arasında yer almayı başarır.

Günümüzde dijital ve analog özellikte multimetreler vardır. Pratikliği nedeniyle özellikle dijital olanlar ön plana çıkar. Bunların kullanımı oldukça basit olur. Dijital multimetrelerde ayarlama yapılabilmesi için kademe düğmesi vardır. Ölçüm yapılan noktanın büyüklüğüne bağlı olarak uygun bir değer seçmek için düğmeden yararlanılır. Örneğin; 70 volt DC yani doğru akım kademesi seçersek ölçülebilecek en yüksek gerilim 70 volt DC olur. Bu noktada yanlış değer seçersek ölçüm yapabilmesi mümkün olmaz. Ayrıca doğru akım yerine alternatif akım ölçümü yapılacaksa AC seçeneğine yönelmek gerekir. Bu tür cihazların bazılarında AC veya DC ölçümü için ayar butonu vardır. Bazılarında ise seçimi cihaz otomatik olarak kendisi yapar.

Multimetre Fiyatları Ne Kadardır?

Multimetre özellikle büyük çaplarda üretim yapılan fabrikalar için olmazsa olmaz sayılabilecek bir cihazdır. Genel anlamı ile birçok farklı ölçümü yapmaya yarayan bu cihaz fabrikanın güvenliğinin sağlanması, elektrik kaynaklı oluşabilecek yangın gibi tehlikelerin önüne geçilebilmesi adına oldukça önemli bir yere sahiptir.

Multimetre bir kablodan geçen elektriğin, voltaj akım gibi bilinmesi gereken değerlerin ölçümünün yapılabildiği bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde hem doğru akım hem de alternatif akım kaynakları tarafından üretilen elektriğin değerleri ölçülebilmektedir. Bu sayede elektrik akışı sürekli olarak kontrol altında tutar. Bu akımda herhangi bir istenmeyen artış ya da düşüş görülmesi durumunda gerekli müdahaleler gerçekleşebilmektedir.

Dijital multimetre fiyatları birçok farklı parametreye göre değişebilmektedir. Cihazın montaj tipi (Ray montaj veya Pano montaj olması), takip edilmek istenen bazı parametreler, haberleşme özelliğinin veya kontak çıkışının talep edilip edilmemesi fiyatı etkileyen en önemli unsurlardır. ENTES EPM-04 ve EPM-04-96 serisi multimetreler, yukarıda belirtilen özelliklere bağlı olarak farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek versiyonlar ile kaliteden ödün vermeden müşterilerine uygun maliyetli çözümler sunmaktadır.

Multimetre Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Multimetre ve Avometre Arasındaki Fark Nedir?

Eskiden direnç değerlerini ölçmek amacıyla tasarlanmış olan avometrenın kullanım sırasında ayarlarının sıfırlanması gerekir. Ardından ölçüm yapılması mümkün olur. Ölçüm sırasında ise ölçülecek olan değerin seçilmesi ve üzerindeki komütatör ile testin yapılması gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte avometrelere çok çeşitli özellikler eklenerek fonksiyonel hale getirilmiştir. Bu yeni nesil tasarımlar ise multimetre olarak isimlendiririz. Bu cihazlarla aynı anda pek çok ölçümün yapılması mümkün olur.

En İyi Multimetre Hangisidir?

Günümüzde oldukça çeşitli multimetreler vardır. Bunlar arasında en iyi multimetrenin seçilebilmesi için öncelikle yapılacak işlerin belirlenmesi ve buna göre tercih yapılması gerekir. Alanında öncü markaların tasarımlarına yönelmek de büyük önem taşır. Ayrıca multimetre cihazını kullanmaya yeni başlayacaklar için giriş seviyesine uygun basit modeller ideal iken profesyonel kullanım için çok daha fonksiyonel tasarımlar ön plana çıkar. Bunlar; sıcaklığı, transistör kazancını, diyotları, kondansatör-indüktör akım kapasitelerini hesaplama gibi özelliklerdir.