Kompanzasyon Arızası Nasıl Anlaşılır?
Arızaları tespit etmenin pek çok yolu vardır. Bunların başında panoda bulunan malzemeleri ölçmek gelir.Örneğin bir kontaktör arızası tespit etmek için kontaktörün 3 faz geçişleri ölçeriz. Ya da kontaktör devrede değilken çıkışlarından herhangi bir akım-potansiyel olup olmadığına bakarız. Öyleyse Ölçümler sonucunda ilgili malzemenin arızalı olup olmadığını tespit ederiz. Arıza tespit etmenin diğer bir yolu ise reaktif değerlerin cezai sınırları aşmasıdır. Düzgün çalışan bir kompanzasyon panosunda reaktif değerler cezai sınırları aşmaz. Ancak reaktif değerler cezai sınırları aşmışsa bu panolarda şalt malzemelerinden kaynaklı arıza var demektir.Kompanzasyon Neden Arızalanır?
Panoları oluşturan elektriksel malzeme ve akşamlarda meydana gelen arızaların tamamına kompanzasyon arızası denir. Panolarda kapasitör, şönt reaktör, kablo, kontaktör, sigorta gibi malzemelerin arızalandığını tespit ederiz. Bu malzemelerin bellirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır.Ömürlerini tamamladıklarında meydana gelen arızaları tespit ederiz. Bunun yanı sıra uygun amper ve güçte seçilmeyen malzemelerde arızalanıp kompanzasyon sistemlerinin arızalanmasına sebep olur. Örneğin uygun kondansatör gücünde seçilmeyen kontaktör ve sigortalar kısa sürede arızalandığını tespit ederiz. Ya da kullanılan kablolar uygun değilse kablolar yanar ve meydana gelen arızaları tespit ederiz.Kompanzasyon Panosu Nasıl Test Edilir?
Kompannzasyon panosunun test etmek için ilk önce ölçümler yapmak gerekir. Kompanzasyon elemanlarının teker teker ölçmemiz gerekir. Kullanılan bu malzemelerin uygunluğu standartlar çerçevesinde değerlendiririz.Bu panoların gücünün yeterli olup olmadığı hesaplarız. Öyleyse Özetle panoları test etmek bir dizi ölçüm ve matematiksel hesaplardan oluşur. Bu hesaplamalar ise alanında yetkin kişilerce yaparız.Kompanzasyon Arızaları Nelerdir?
- Kondansatör arızaları,
- Reaktif güç kontrol rölelerinin yanlış ayarlanması,
- Kontaktör arızaları,
- Sigorta arızaları vb.