KOMPANZASYON PANOSU BAKIMI
Akım – gerilim arasındaki faz farkı 90 derecedir. Cos 90 = 0 dır. Kompanzasyon sistemindeki Cos fi açısını kondansatör ( kapasitif ) ve şönt reaktör ( endüktif ) devreye alarak Sıfıra yaklaştırmaya çalışır. Öyleyse Kondansatörler ve şönt reaktörler devreye girdikçe reaktif güç rölesinin panelinde 1 veya 0,99 değerlerine yaklaştığını görürüz. kompanzasyon pano bakımı
Kompanzasyon Panosu Bakımı Nasıl Yapılır ?
Elektrik nakil hatlarından yüksek gerilim ile taşınan elektrik enerjisi trafolar aracılığıyla 36 kV tan 0,4 kV’a indirir. Öyleyse Alçak gerilim sistemlerinden enerjiyi faz-faz arası trafo çıkışı 400 Volt faz-nötr arası 230 Volt ölçer. Trafo çıkışından sonra ana dağıtım panosu yanına kompanzasyon panosu kurar. Öyleyse Ana şalter girişine koyduğumuz akım trafoları sayesinde reaktif güç kontrol rölesi kullandığımız enerjiyi izlemeye başlar. Öyleyse Tesisimizin ihtiyacı olan reaktif enerjiyi şebekeden çekmeden kompanzasyon sistemindeki kondansatörleri devreye alarak kendisi üretir. kompanzasyon pano bakımı
Reaktif enerjiyi kendi kompanzasyon sistemimizden ürettiğimiz için enerji nakil hatlarında ve trafo üzerinde rahatlama sağlarız. Öyleyse Reaktif ceza sınırı 100 birim aktif enerji kullanırsak 20 birim reaktif enerji kullanabilirz, 15 birim kapasitif şebekeye basabiliriz.
Şebekeden kullandığımız reaktif enerji %21 dahi olsa kullandığımız tüm reaktif enerji bedelini ceza olarak öderiz. Öyleyse Örnek göstermek gerekirse; 20 bin lira elektrik faturası ödeyen kurum en az 4 bin civarı ilave bir ceza bedeli ödemek zorunda kalır.
Şebekeye bastığımız kapasitif enerji sınır %15’dir. Elektrik panomuza sabit kondansatörler çok olursa veya kontaktörleriniz yapışmış ise kondansatörler sürekli devrede olacaktır. Öyleyse Şebekeye bastığımız kapasitif artacaktır. Kapasitif ceza da birim fiyat reaktife göre daha fazladır.
Kompanzasyon sisteminde arıza olduğundan reaktif rölemiz kapasitiften cezaya girmektense endüktif den girmeyi tercih eder.
Kompanzasyon Sistemi Arızaları ve Devre Elemanları
- Akım Trafoları : Zamanla çok çalışan akım trafolarında erimeler meydana gelir. Ve reaktif röleye doğru akım bilgisini vermez.
- Reaktif Güç Kontrol Rölesi : Sistemin beyni olup elektronik bir cihazdır. Öyleyse Eğer bir sorun oluşursa kompanzasyon yapmak yerine daha da cezaya sokar.
- Kontaktör : Kontaktörler çok çalıştığı zaman kontakları zarar görür. Öyleyse Erime meydana gelirse akım geçirmez kondansatörleri devreye alamaz. Kontaklarda yapışma meydana gelirse kondansatörler sürekli devrede kalır. Sisteme sürekli kapasitif basar.
- Kondansatör : Kondansatörler aşırı çalışırsa zamanla patlama meydana gelir. Ayrıca kullanım ömürleri vardır. Belli bir zaman sonra gücü azalmaktadır. Öyleyse Değişmesi gerekir.
- Endüktif Yük Sürücü : Şönt Reaktörleri belli bir oran çalıştırma yeteneği olan bu elektronik cihazlarda arıza meydana gelirse şönt reaktörleri çalıştıramaz. Ve sistemdeki kapasitifi Sıfırlayamaz.
- Şönt Reaktör : Reaktörler aşırı çalışırsa erime ve yanma meydana gelir. Öyleyse Böyle bir durumda devreden çıkar ve çalışmaz. Etrafına ve panoya zarar verir.
- Sigorta : Sigortalarda aşırı çalıştığı zaman içindeki mekanizma zarar görebilir ve açma kapama yapmaz. İçinden akım geçirmez.
- Kablolar : Kablo kesitleri çok önemlidir. Sürekli çalışan kondansatörler veya şönt reaktörler yüksek akım çekeceği için kablolar zamanla içten erimeler yanmalar meydana gelebilir. Ve istenmeyen durumlara yol açabilir. O yüzden kesitleri yüksek seçmekte fayda var.
Bu sebeple Kompanzasyon panolarınızın bakımlarını mutlaka yaptırınız. Öyleyse Bakım için bizi arayınız.
Kompanzasyon bakımlarında İzmir‘in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla bölgelerine gün içinde ulaşım sağlayabiliriz. kompanzasyon pano bakımı
KOMPANZASYON PANO ARIZALARI VİDEOSU 1 ;
https://www.youtube.com/watch?v=dqyH884ey_c